2013. december 14., szombat

Birsalmasajt

birsalmák még a fán
A birsalma szezonja most van ősszel.

Idén már saját termésű gyümölcsből készítettem a birsalma sajtot, ami külön plusz öröm számomra :)


Idén a következőképpen készítettem:

A birsalmát alaposan megmostam, a szöszös-molyhos réteget ledörzsöltem, a hibás részeket és a magházat kivágtam és kevés vízzel - épp ami ellepi -, feltettem főni. Tettem bele egy darabka fahéjat és néhány szem szegfűszeget is - ezeket érdemes pl. egy teatojásban beleengedni, mert így egyszerűbb később kivenni a megfőtt birsalmák közül.
Amikor jó puhára megfőtt a birsalma, botmixerrel egyneművé pürésítettem.
Ekkor lemértem a gyümölcsmasszát és ahány liter, annyiszor 80 dkg cukrot adtam hozzá, amivel újból felforraltam, és még 10-15 percig főztem, itt nagyon kell figyelni mert igencsak "puttyog" és könnyen kilő a fazékból, ami a bőrre kerülve akár fájdalmas is lehet, hisz tűzforró szirup, ugyanakkor elkerülhetetlen a keverés, mert könnyen leéghet a fazék alján.
A még forró masszát aztán kitöltögettem a már előkészített edényekbe, őzgerinc forma illetve kisebb hőálló üvegedények is jók. (nem kell semmivel kenni, lényeg, hogy tiszta legyen)

Nálam az erkélyen pihentek két napot, úgy hogy egy nagy dobozba helyeztem az edényeket és az egészet letakartam egy tüllhálóval. Két nap múlva a már megszilárdult birsalmasajtot kiborítottam sütőpapírra az edényekből és kb egy hétig naponta-kétnaponta, mikor hogy került rá sor, megfordítottam, hogy az alja is "levegőzzön" és kapjon egy száraz kérget - ekkor már a szobában voltak elhelyezve, de ugyanúgy tüllhálóval letakarva.

Egy hét után már gyönyörűen lehet szeletelni és szét osztogatni a családban és az ismerősöknek :)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése