Már virágzik a bodza, csodálatos illatát imádom, jóó mély lélegzetekkel próbálnám elraktározni:)
Már pár éve ilyentájt rendszeres program számunkra a bodzavirág gyűjtés, ebből készítünk finom szörpöt, családunk apraja-nagyja szereti, sőt kollégáimnak is szoktam egy kis kóstolót vinni, egyikük így jellemezte: "ebben az egész május benne van".... hát igen...
Most így készítem:
Hozzávalók:
1 szatyor bodzavirág
6 liter víz
4 kg cukor
10 dkg aszkorbinsav,
1 kávéskanál borkén
4 citrom
A vizet felforralom a cukorral, majd ha kihűlt belekeverem az aszkorbinsavat, a borként, a bodzavirágot és a karikára vágott citromkarikákat.
Ez 4-5 napig érlelődik, közben naponta 1-2-szer megkevergetem.
Az 5-ik napon leszűröm és üvegekben, sötét, hűvös helyen tárolom.
Fogyasztása: vízzel vagy szódával ízlés szerint hígítva, akár egész évben eláll..
Jó tanács:
Szörp készítésre csak a fekete bodza virágzata jó, ez fás szárú növény, a gyalogbodza azonban enyhén mérgező, ám ez lágyszárú, így nem téveszthető össze a kettő.
****
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése