2014. január 8., szerda

Aranygaluska


Az aranygaluska nagyon fincsi desszert, a család minden tagja szereti. A legjobb frissen, amikor még melegen tálaljuk a vaníliasodóval:)

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
csipet só
3-4 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
fél citrom reszelt héja
1 kisdoboz kefír
kb. 1,5 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg élesztő

kb. 15 dkg őrölt dió + 4-5 eőkanál cukor (ízlés szerint) összekeverve
kb. 8 dkg olvasztott vaj

Elkészítése:

Kissé lágyabb kalácstésztát készítek, majd duplájára kelesztem.

A 1,5 dl tejet 1 evőkanál cukorral meglangyosítok, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom benne.
A lisztbe belekeverem a sót,  a többi cukrot, a citrom héjat, és a 2 tojás sárgáját, majd a közepébe öntöm a felfuttatott élesztőt, összekeverem, hozzáadom a kisdoboz kefírt is, az olvasztott vajat pedig fokozatosan a dagasztás közben adagolom.
Addig dagasztom amíg el nem válik az edény falától, ekkor meglisztezem, letakarom és hagyom, hogy duplájára keljen.

A tepsit, vagy valamilyen tűzálló tálat kikenek margarinnal.

A megkelt tésztát olvasztott margarinba mártott kanállal kiszaggatom, egyenesen a tepsibe, de nem túl szorosan. Rétegenként megszórom a cukrozott darált dióval, a végén a maradék margarint is ráöntöm és a megmaradt diót a tetejére szórom.

Hagyom még körülbelül 20 percig kelni, amíg bemelegszik a sütő.

180 fokon kb. 30 percig sütöttem.

A vaníliasodóhoz 1 csomag vaníliás pudingot ízlés szerint cukorral 1 liter tejjel megfőzünk.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése